Friday, October 12, 2012

ini TIRAM bukan TIRAMisu

tiram??apa itu tiram??bila cakap tiram, semua orang macam pelik2 jek. klu cakap sos tiram baru taw. mulalah melopong mulut sebut 'ooooooooooo'. cer korang sebut 'oooooooo' tengok depan cermin..lopong x?haha

tiramisu pulak ape??ntah la ek. aku pun x taw. dia sejenis kek eh? klu salah sorry bagi siapa2 yg penggemor tiramisu. sebenarnya tiramisu xde kena mengena dengan entry ni. saja bagi sedap tajuk entry. ngeh ngeh.

lets begin our 'tiram' story! pada suatu petang yang agak mendung, tinggal hujan turun je..saya bersama emak dan emak2 sedara saya telah pergi untuk 'menitik' tiram..(pergh skema mama ayat ) ape tu 'menitik' tiram? ala menitik tu kira macam mengetuk tiram tu supaya dapat isi dia yang kat dalam tu.

tiram ni siapa yang rumah dia dekat2 ngan laut and kenal ngan tiram, mesti banyak lauk yg tiram ni boleh dijadikan sebagai rencah, ala ala 5 rencah, 5 rasa gitew.. ihik! actually tiram ni boleh jadi rencah untuk jemput2 tiram,maggi, lauk petola masak air dan macam macam lagi lah. BUT! tiram TIDAK bagus bagi sesiapa yg menghidap PENYAKIT DARAH TINGGI ok!. tapi still boleh makan but dalam kuantiti yg sikit lah. ceh, dah mcm doktor x? maybe dia x bagus untuk orang darah tinggi sebab dia duk dlm air masin kot.

kat bawah ni ada la beberapa keping gambar yg sempat di'snap' sebelum hujan turun haritu. :)



ni la cuaca time tu. golap yo


~~air pasang pagi, surut pukul 5..~~
tapi ni surut awal, kul 3


tenggiling kami


alatan yg digunakan untuk 'menitik' tiram



batu tiram


anak panah kulit tiram


dalam bulatan tu kulit tiram jugak


dalam bulatan tu la tiramnye.
sorry klu x jelas, al maklum tepon murah :)


 p/s: ade sapa2 nak makan tiram?cari sendiri! haha












22 comments:

  1. sedapp tiram ..sy suka makan ! hihi

    ReplyDelete
  2. lulu yaya: sangat best taw kutip tiram nih..kadang2 sampai gian nak pergi kutip je hari2..hihi

    ReplyDelete
  3. suara hati: bagus la awak suka makan..tp klu ade darah tinggi jgn makan selalu ye..:)

    ReplyDelete
  4. wah..tiram!! best nyer dpt pengalaman cm tu ^^ mesti sedapkan tiram tu..yummy~

    ReplyDelete
    Replies
    1. best sangat taw! memang sedap! yummy! :)

      Delete
  5. waaa bestnya rumah dekat dengan pantai kan . . teringin nak rasa penglman menitik tiram ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti buat rumah kat tepi pantai k..hihihi :)

      Delete
  6. sos tiram saya makan lah~..hehe

    ReplyDelete
  7. wahh bestnye! xpnh menitik tiram pun. interesting la!

    ReplyDelete
    Replies
    1. klu lalu laut, pastu air surut,pegi la ketuk2 batu tiram tu..hihi sangat interesting! :)

      Delete
  8. wah! tiram .. belum pernah rase lagi tiram nie .. mcm mne rase die erk . .same mcm remis tak . .hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasa dye x boleh nk digambarkn..hihi..remis??erm x kot..ntah la susah nak cakap..rasa sendiri baru tahu.. :)

      Delete
  9. hoho...
    tak tahu pun menitik tiram..
    ni first time..
    good job!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni dah taw kan..thanks a lot CIK TYRA LEE..:)

      Delete
  10. awak done follow awk..follow saya smule kalau sudi ^.^ btw comel blog maerahim.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks sudi follow..:) akan follow awak balik..

      Delete
  11. a'salam
    saya membalas kunjungan kak azrah dekat blog saya hari tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam..
      terima kasih sudi berkunjung semula.. :)

      Delete
  12. wah best, belum ada experience macam ni

    ReplyDelete